Return to news
15 February, 2022
Майбутнє “Мотор Січі” може залежати від швидкості зниження рівня корупції в ОПК - Трегуб
Ситуація із компанією “Мотор Січ” залишається головним болем української влади. Як відомо, китайські компанії купили пакети акцій цього підприємства і зажадали, щоб Антимонопольний комітет України дозволив їм сконцентрувати ці акції у руках однієї компанії, щоб мати контрольний пакет акцій. 
 

У ситуацію втрутились США, які бачать у контролі Китаю над виробником авіаційних двигунів загрозу. Адже Китай є партнером Росії, а та, у свою чергу, зацікавлена у двигунах українського виробництва, адже використовує їх для своїх гелікоптерів. Україна заблокувала концентрацію контрольного пакету акцій “Мотор Січі” і опинилася перед загрозою виплати значної суми китайським інвесторам.

Виконавча директорка НАКО Олена Трегуб дала інтерв’ю проекту NewsPrice, який провів журналістське розслідування. Вона висловила думку, що подальша доля цього стратегічного для України підприємства може залежати від того, як швидко Україна зможе суттєво зменшити корупцію в оборонно-промисловому комплексі.
 
“Ми не отримуємо інвестицій від Британії, від США. І США, і Британія, й Франція пильно стежать за ходом реформ в українському ОПК. Вони чекають на корпоратизацію, на рефорти. Тоді вони зможуть зайти на наш ринок і щось пропонувати.  Вони елементарно бояться за свої інвестиції”, - пояснила вона. 

За її словами, китайський інвестор Ван Цзин не побоявся купувати акції українського підприємства, адже він постійно працює саме у країнах з високими корупційними ризиками. Зокрема, “відмітився” у Нікарагуа, “де його звинуватили у корупційних зв’язках із сином президента країни”. 

Олена Трегуб наголосила, що “Мотор Січ” залишається стратегічним підприємством для України, і в наших інтересах не дати підприємству збанкрутувати. “Допомога може бути у вигляді замовлення від держави,а а також - активна робота із міжнародними партнерами. Наші чиновники мають звертатися до наших партнерів, щоб вони сприяли замовленнями. Зважаючи на те, що західні партнери самі зацікавлені у тому, щоб Мотор Січ не належала китайським інвесторам, вони мають щось запропонувати натомість”, - сказала вона.