Повернутись до новин
5 квітня, 2021
Україна й досі продає зброю Росії: це правда чи міф
За даними Стокгольмського інституту досліджень міжнародного миру (SIPRI), протягом 2016-2020 років другим після Китаю покупцем українського озброєння була Росія, хоча в Україні діє заборона на таку торгівлю.
 
Чи досі ми продаємо зброю Росії?
 
Єдина причина, через яку Росія опинилася у лідерах-імпортерах української зброї – це особлива методологія, якою користуються у SIPRI для складання звітів. Тож, помилковим є твердження про те, що Україна й досі експортує озброєння до Росії.
 
Олена Трегуб, виконавча директорка НАКО прокоментувала ситуацію з торгівлею озброєнням для 24 Каналу. Вона зазначила, що рішення про припинення експорту до Росії товарів військового призначення та подвійного використання було ухвалено Указом Президента України 2014 року. У свою чергу складається враження, що SIPRI, видаючи свій публічний звіт, не повною мірою врахували, що торгівля озброєнням між Україною і Росією є надзвичайно політично чутливим питанням, що потребує ретельного і глибокого пропрацювання перед оприлюдненням.
 
"Чутливою для України стала зокрема інформація SIPRI про те, що шість двигунів виробництва "Мотор Січ" передбачалося експортувати до Росії або виробляти там за ліцензією для російських літаків Антонов Ан-148 і Берієв Бе-2000. І хоча угода зірвалася – і російська влада публічно поскаржилася про це у 2018 році – SIPRI включив її до своєї статистики як приклад багатомільйонної військово-виробничої кооперації між Києвом та Москвою," – пояснила Трегуб.
 
Вона додала, що лише після опублікування звіту на запити українських журналістів, SIPRI також визнав, що цілком ймовірною виглядає можливість, коли Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство «використовувало компоненти, поставлені до набрання чинності заборони, та / або зуміло замінити всі українські компоненти російськими компонентами». Дані уточнення мали бути пропрацьовані й опубліковані відразу зі звітом зважаючи на політичну чутливість питання.