Повернутись до новин
22 березня, 2023
Аналіз другого читання законопроєкту 4210

НАКО проаналізувала друге читання законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України, удосконалення об’єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сферах національної безпеки і оборони» №4210.

Законопроектом передбачається визначення правових засад демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України, військового керівництва та процедур оборонного планування у сферах національної безпеки та оборони.

Іншими словами це дасть можливість узгодження демократичних цінностей з адекватною оборонною політикою.

НАКО детально проаналізувала цей законопроєкт та встановила, що важливими позитивними положеннями законопроєкту є деталізація вимог призначати на посади Міністра оборони, його першого заступника та заступників цивільних осіб, при чому з моменту звільнення таких осіб з військової служби має пройти не менше 5 років. 

Водночас, експерти НАКО звернули увагу на те, що виключено  положення про військову поліцію, зміни про документи довгострокового планування, та про ставку Верховного Головнокомандувача, які  були ухвалені у першому читанні. Також, згідно з запропонованими змінами до ЗУ «Про центральні органи виконавчої влади» міністр оборони України матиме повноваження скасовувати повністю чи в окремій частині акти вищого командування та органів військового управління, які суперечать Конституції та законам України.

Втім, за відсутності належної комунікації та обґрунтування концепції перерозподілу повноважень між Міністром оборони та Головнокомандувачем ЗСУ важко визначити доцільність таких змін та їх вплив на систему військового управління в умовах війни.

Ознайомитися з детальним аналізом ви можете нижче: