Повернутись до новин
15 грудня, 2022
Аналіз законопроєкту №8271 щодо посилення відповідальності військовослужбовців в умовах воєнного стану

13 грудня 2022 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 8271. Ним посилюють покарання військовослужбовців в умовах воєнного стану. Наразі закон перебуває на підписі в Президента, а громадськість вже закликає накласти на нього вето

Команда НАКО проаналізувала цей закон. Ми застерігаємо, що в умовах мобілізації до лав ЗСУ сотень тисяч громадян, це може мати значні негативні наслідки для осіб, які не є кадровими військовими, а також нівелювати право на справедливий суд та захист свої прав. 

Зокрема ухвалення цього закону тягне за собою наступні ризики:

  1. Нерівність правосуддя за рахунок унеможливлення помʼякшення покарання і заборони можливості звільнення військовослужбовця від покарання з випробуванням.
  2. Зловживання і порушення прав через розширення впливу командування на військовослужбовців.
  3. Порушення прав військовослужбовців в наслідок невизначення випадків, за яких проводиться огляд на стан алкогольного, наркотичного та інших спʼянінь.

Варто також підкреслити, що законопроєкт не пройшов належне громадське обговорення, а також опрацювання профільним комітетом і поспіхом був проголосований Верховною Радою у дуже стислі строки

З огляду на описані вище ризики, цей закон беззаперечно потребує доопрацювання. Тож закликаємо Президента накласти на нього вето, а громадян підтримати відповідну петицію.

Надмірне та необґрунтоване посилення відповідальності обмежує військовослужбовців у захисті своїх прав і позбавляє їх справедливого суду. 

Детальний аналіз доступний нижче: