Повернутись до новин
11 листопада, 2021
Чому реформування державного ОПК провалено?

Державні програми реформування та розвитку ОПК станом на жовтень цього року виконані лише на 9%. Йдеться про розробку, освоєння і впровадження нових технологій та нарощування потужностей для виробництва оборонної продукції. У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості озвучили ключові причини, чому, з версією відомства, це сталося. Про це йдеться в офіційній відповіді відомства на запит НАКО.
Одна з головних причин - у тому, що затягнулася передача функцій державного замовника від Мінекономіки до Мінстратегпрому. На додачу до цього, ускладнило процес налагодження роботи служби та укомплектування штату. 

Також відомство згадує карантинні обмеження у зв’язку з пандемією COVID-19. Інша причина - у тому, що парламентський комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки довго погоджував основні показники державного оборонного замовлення на 2021-2023 роки. У листі зазначили також, що неможливо було отримати дозвільні документи на об’єкти будівництва - через реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції і формування нової Держінспекції архітектури та містобудування.

Бюджетна програма на 2021 рік передбачає 2,53 мільярди грн на реформування і розвиток державного ОПК. Та станом на жовтень витрачено було лише 221 млн грн. Такі дані повідомила НАКО Державна казначейська служба України. Щоправда, станом на 3 листопада використали вже 346,4 млн грн: це дані з останньої офіційної відповіді Мінстратегпрому нашій організації.  

У Мінстратегпромі не виключають, що запланований бюджет ще буде витрачено до кінця року. Там запевняють, що стан виконання програми проаналізували, потреби у коштах уточнили, і направили уряду проєкти відповідних постанов Кабміну, щоб продовжити дію відповідних державних цільових програм і відкоригувати показники держзамовлення. 

Раніше НАКО неодноразово ставила питання щодо доцільності створення цього міністерства, яке містить ризики радянської системи управління державною оборонною промисловістю. Зокрема, ми попереджали, що поява Мінстратегпрому призведе до затягування реформування ОПК через бюрократичні процедури, що і відбувається зараз.