Повернутись до новин
17 листопада, 2020
"Діалоги про реформи": досягнення та виклики для нацбезпеки України
Досягнення реформ у нацбезпеці і оборони, ключові пріоритети і недоліки та навіть певну стагнацію у реформах обговорили прдеставники влади, міжнародні партнери та незалежні експерти під час панелі «Євроатлантична інтеграція і національна безпека» в рамках форуму «Діалоги про реформи». Дискусія відбулася 17 листопада 2020 року. Лариса Ґаладза, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні розпочала форум з того, що Канада підтримує Україну в багатьох напрямках. Вона наголосила, що в основі спільних проєктів лежать ключові цінності: гендерна рівність, демократична підзвітність, прозорість процесів управління і верховенства права. Вони мають лежати і в основі реформ євроатлантичного курсу України. Вальдемарас Сарапінас, посол Литовської Республіки в Україні, зазначив, що українське членство в НАТО реалістичне і нагадав історію Литви. Він розповів, що колись не вірилося, що Литва і інші члени Балтії можуть стати членами НАТО. Втім через 10 років зусиль, у 2004 році, всі три країни Балтії стали членами НАТО. Спікер закликав Україну продовжувати реформи, адже немає нічого неможливого. Зокрема, Сарапінас рекомендував Міноборони продовжувати професійну освіту та реформувати систему кадрового забезпечення.

Крістіна Квін, Тимчасова повірена у справах посольства США в Україні, сказала, що наразі бачить два виклики для членства України в НАТО: це боротьба з Росією і дезінформацією і боротьба з корупцією. Окремо вона наголосила на тому, щоб українські інституції були підзвітні українським громадянам.


 Александер Вінніков, голова Представництва, директор Офісу зв'язку НАТО в Україні, сказав, що «співпраця НАТО з Україною стає дедалі сильнішою завдяки тому, що Київ взяв курс на євроатлантичну інтеграцію та курс на реформи». При цьому він високо оцінив співпрацю з Комітетом Верховної Ради з нацбезпеки: Презставництво долучилися до розробки всіх підзаконних актів, які необхідні для імплементації Закону про нацбезпеку. «Також Україна досягла успіху в прийнятті закону про розвідку, тож ці служби тепер працюють з кращим наглядом і контролем», - сказав Вінніков. За його словами, ключовим пріоритетом зараз є трансформація служби безпеки. «Сучасна версія закону про СБУ містить низку покращень порівняно з попередньою версією. Але ми переконані, що над ним ще треба попрацювати, щоб досягти більшої спорідненості зі стандартами НАТО». Мар’яна Безугла, народна депутатка, заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки також наголосила на тому, що питання перезапуску спецслужб є пріоритетом. Новий законопроєкт про СБУ, який переформатує її в спецслужбу контррозвідки і перегляне повноваження, вже пройшов стадію затвердження на рівні Комітету.
Безугла також наголосила на важливих досягненнях роботи парламенту: підписанні Закону про оборонні закупівлі і ухвалення Закону про розвідку, який передбачає посилення демократичного контролю над розвідувальними органами. Також напрацьовують додаткові законопроєкти для врегулювання нововведень. Пізніше буде створено Комітет, відповідальний за нагляд за розвідувальними органами. Він обовязковий для ВРУ наступного скликання, але можливий також і для складу Верховної Ради цього скликання. Верховна Рада розпочати цей процес після прийняття Закону про СБУ, - зазначила Безугла.

Генеральна секретарка НАКО Олена Трегуб вважає, що попри певні успіхи, темп реформ дуже сповільнився і подекуди призупинився. «Одне з найбільших досягнень останніх місяців, про яке вже сьогодні неодноразово згадували, - це Закон про оборонні закупівлі. Він мав би бути імплементований до січня 2021, але цього не станеться. Тому що наразі немає групи, яка в займалася розробкою відповідних нормативно-правових актів», - наголосила Трегуб. Вона також зосередила увагу на тому, що Центр оборонних закупівель, який мав би стати ключовою закупівельною організацією, було ліквідовано.

Трегуб також повідомила, що громадянське суспільства чітко бачить відсутність політичної волі і значний супротив від певних груп, коли йдеться про великі гроші, зокрема, про оборонні закупівлі. Окрім того, вона звернула увагу на серйозне гальмування в реформуванні Укроборонпрому. Таким чином, серед найільших досягнень у секторі нацбезпеки було названо відкритість профільного Комітету ВРУ до діалогу з міжнародними партнерами і громадянським суспільством, прийняття законів про оборонні закупівлі та розвідку і роботу над законом про СБУ. Водночас, незалежні експерти ачать небезпечне сповільнення відразу кількох ключових реформ і закликають пришвидшити процес їхньої імплементації.

НАКО висловлює подяку Реанімаційному Пакету Реформ за традицію створювати майданчик для конструктивного діалогу між владою та суспільством, зокрема, у питанні нацбезпеки та оборони та міжнародним партнерам України за підтримку цього форуму.