Повернутись до новин
3 липня, 2018
Дні України в Стокгольмі: рішення конфлікту ще не знайдено
Війна в Україні триває вже п'ятий рік, українські політичні в’язні голодують у російських в'язницях, а корупція проникла у всі верстви українського суспільства. Про це все говорили на Днях України у Стокгольмі, організованої Östgruppen (Шведською ініціативою за демократію та права людини). З 12 по 14 червня 2018 року українські правозахисники, політики та адвокати говорили про нагальні соціальні проблеми в Україні. Цю подія висвітлило шведське видання AmnestyPress.
 

"Є дві основні проблеми, з якими стикаються українці. Одне з них - це війна, а інша корупція", - каже Михайло Жерняков, директор фундації Dejure, яка займається сприянням розвитку верховенства права в Україні. Росія незаконно анексувала Кримський півострів у березні 2014 року, і незабаром після цього розпочалася війна на сході Україні. Внаслідок конфлікту померло понад 10 300 людей, і також є інформація про 1,5 млн. внутрішньо переміщених осіб. Після анексії Криму Росією зросла кількість політичних в'язнів. Втім політичне рішення видається дуже віддаленим.
 

Олена Трегуб, Генеральний Секретар НАКО Паралельно з війною триває боротьба з поширеною корупцією в країні. Олена Трегуб, Генеральний Секретар незалежного антикорупційного комітету оборони (НАКО) вважає, що корупцію важко викорінити, оскільки антикорупційні реформи можуть завдати удару по самих політиках. Ключова дилема - у тому, як вони можуть боротися з корупцією, при цьому не відправивши самих себе до в'язниці, - вважає Трегуб. За словами генерального секретаря НАКО, населення України дедалі більше розчароване результатами боротьби з корупцією.

"Більшість українців вважають, що антикорупційні реформи не працюють", - каже Трегуб. Вона пояснює: люди засмучені, оскільки корумповані політики не опиняються за гратами. Вже відбулася низка інституційних змін, необхідних для боротьби з корупцією. Закон про Вищий антикорупційний суд, який має на меті переглянути випадки корупції на найвищому рівні, - це, на перший погляд, один із важливих кроків. Втім Трегуб каже, що "антикорупційна ідея – це не те, що може об'єднати українське населення. Однією з причин цього є те, що більша частина населення сама по собі є частиною корупції. В українському суспільстві це так глибоко укорінилося, що важко вижити без потурання корупційній практиці". Генсек НАКО переконана, що для боротьби з корупцією потрібні численні зусилля, зокрема з боку політиків, громадянського суспільства та міжнародної спільноти.
 

На Днях України шведський уряд представляв Андреас фон Бекеркат, керівник відділу Східної Європи та Центральної Азії при Міністерстві закордонних справ. За словами Андреаса фон Беккерата, уряд Швеції сприяє розвитку українського громадянського суспільства і активно підтримує територіальну цілісність України. Він також зазначив, що українське громадянське суспільство - це ключовий елемент процесу реформ в країні. Мустафа Найєм, український депутат та один з найактивніших активістів під час Майдану, вважає, що сьогодні громадянське суспільство, яке розвивається в Україні, разом із новим поколінням політиків та журналістів, не боїться уряду, поліції чи служб безпеки. Дні України завершилися сесією, присвяченою порушенням прав людини у незаконно анексованому Криму. Найбільше говорили про політичних в'язнів, заарештованих після анексію Криму Росією.  

В останній день учасники форуму дивилися документальний фільм "Процес" Аскольда Курова про українського режисера Олега Сенцова. Сенцова заарештували у травні 2014 р., і зараз його утримують на півночі Росії. Той факт, що Олег Сенцов був поміщений у в'язницю, розташовану далеко від Криму, є частиною покарання. У цьому переконана Анастасія Мартиновська, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини. Юрист каже, що це робиться для того, що його сім’ї та адвокату було важко відвідувати режисера. 7 січня Amnesty International закликала негайно випустити Олега Сенцова та іншого співвідповідача Олександра Кольченка, якого російський суд засудив до 10 років за гратами – нібито за причетність до тероризму.

Джерело: http://www.amnestypress.se/artiklar/reportage/26260/ukrainadagarna-ingen-losning-pa-konflikten-i-sikte/