Повернутись до новин
19 червня, 2019
Громадянське суспільство закликає високопосадовців реформувати ДОЗ
19 червня 2019 року НАКО разом з іншими представниками громадянського суспільства представили Декларацію, підписанти якої закликали органи державної влади терміново та ефективно реформувати Державне оборонне замовлення (ДОЗ), а також заявили про свої наміри сприяти впровадженню реформи. В результаті цієї реформи, процедури формування ДОЗу мають стати більш прозорими, підзвітними та конкурентними.

Члени Комітету НАКО передали Декларацію Секретарю Ради національної безпеки та оборони України Олександру Данилюку особисто. Документ вже підписали 9 громадських організацій, однак до підписання ще можна долучитися. Наразі ДОЗ в Україні засекречений приблизно на 95 відсотків. Таким чином, підписанти Декларації закликають уряд заявити про свої наміри щодо сприяння та безпосереднього впровадження наступних кроків:
  1. Підвищення рівеня прозорості ДОЗу;
  2. Впровадження ринкового підходу щодо ціноутворення на товари оборонного призначення, а також на роботи та послуги під час зздійснення засекречених процедур;
  3. Надання рівного доступу до державного оборонного замовлення виробникам товарів оборонного призначення, а також виконавцям робіт та послуг у цій сфері.
Підписантами Декларації є шановані громадські організації з досвідом роботи в сфері протидії корупції та оборонному секторі, окремі асоціації оборонних виробників, а також Ділова рада "США-Україна".

Проект Декларації громадянського суспільства на підтримку реформи ДОЗ реалізується за підтримки Департаменту з міжнародного розвитку Великої Британії (DFID) та Міжнародного фонду «Відродження».