Повернутись до новин
22 березня, 2023
Кабмін розпочав трансформацію Укроборонпрому

21 березня уряд розпочав перетворення державного концерну “Укроборонпром” в акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість». Це історична подія для оборонної промисловості України.

Трансформація державного сектору оборонно-промислового комплексу передбачає перетворення державних підприємств на господарські товариства і впровадження на них найкращих світових стандартів корпоративного управління.

В концерні повідомляють, що на сьогодні, 27 підприємств-учасників Укроборонпрому вже перетворені із державних та/чи казенних на господарські товариства. В той же час, ще 29 – у процесі перетворення.

Прем’єр-міністр наголосив, що Україна прагне побудувати один із найпотужніших оборонно-промислових комплексів у світі. Це потрібно насамперед для безпеки, але й також сприятиме економічному розвитку та відновленню української економіки.

Реформа державного оборонно-промислового комплексу офіційно розпочалася у 2021, коли Верховна Рада підтримала Закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності». 

НАКО щиро вітає реальні дії на шляху до реформи державного ОПК. Адже ми підтримували впровадження належних практик корпоративного управління в державному концерні “Укроборонпром” та долучалась до ефективних ініціатив в цьому напрямку починаючи з 2017 року. 

Нагадаємо, впродовж 2019-2020 років НАКО зробила суттєвий внесок в організацію закупівлі послуг незалежного аудиту Концерну та його підприємств-учасників із залученням міжнародних експертів. Завдяки цьому вдалося успішно провести тендер у 2019 році та виконати аудит упродовж 2020 року. 

У межах започаткованої у 2019 році традиції, НАКО також брала регулярну участь у Номінаційному комітеті, що обирав директорів підприємств Концерну на прозорих конкурсах. Приміром, за участю громадянського суспільства обрали директорів тих підприємств: 410-ЦА, “Зоря-Машпроект”, КП ШКЗ “Імпульс”.

В той же час, послідовна адвокація НАКО імплементації стандартів OECD сприяла ухваленню Закону, що започаткував реформу. Зокрема, наші рекомендації удосконалили положення щодо повноважень наглядових рад, руху майна та ресурсів. 

Дане рішення уряду - це ще один крок до підвищення конкурентоспроможності українського ОПК на світовому ринку, що дасть змогу залучати більше інвестиційних проєктів та сприяти розбудові більш ефективних підприємств, що надаватимуть українській армії високоякісне забезпечення.

Ми й надалі слідкуватимемо за трансформацією концерну та реформою індустрії.