Повернутись до новин
22 грудня, 2016
НАКО розпочинає співпрацю з оборонними відомствами
Незалежний Антикорупційний Комітет з питань оборони (НАКО) провів перші зустрічі з ключовими органами у сфері оборони, безпеки та боротьби з корупцією. Представники НАКО зустрілися з Міністром оборони України Степаном Полтораком, з керівництвом ДК «Укроборонпром» та керівниками НАБУ та САП.
У результаті домовленості з Міністерством оборони члени НАКО визначили перші напрями  досліджень та надання рекомендацій для Міністерства, а саме: забезпечення  військовослужбовців житлом та аудит нерухомості, що знаходиться на балансі Міністерства; медичне забезпечення (закупівля медикаментів) для потреб ЗСУ. Під час зустрічі сторони наголосили, що головне у співпраці – не лише виявити прояви корупції, а й випрацювати ефективні механізми для її подолання та уникнення надалі.
Генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов запропонував НАКО взяти участь у реформуванні концерну. Сторони домовились розглянути можливість надання для Концерну пропозицій  щодо прискорення процесу реформування, підвищення прозорості, ефективності діяльності Концерну і суб’єктів господарювання щодо яких Концерн здійснює управління. Зокрема йшла мова про впровадження стандартів відкритості ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку, OECD) в частині «Належне врядування» (Good Governance) на державних підприємствах. Співголова НАКО Драго Кос пояснив, як надалі буде побудована взаємодія з «Укроборонпром»: «Ми обираємо сектор та досліджуємо його, виявляємо проблематику та даємо свої рекомендації, наполягаючи на тому, щоб вони були втілені у життя».
Під час зустрічей з антикорупційними органами НАБУ та САП сторони домовилися про взаємну підтримку. Так НАКО подаватиме інформацію цим органам щодо серйозних корупційних ризиків в сфері оборони та безпеки в межах своєї відповідальності.
Також представники НАКО намагались зустрітись з Комітетом ВРУ з питань національної безпеки і оборони. На жаль, відповіді від представників Комітету стосовно можливості зустрітись отримано не було і зустріч не відбулася.
На думку Генерального Секретаря НАКО Віктора Плахути, «є дуже позитивним фактом бажання таких основних учасників сектору безпеки та оборони, як Міноборони та ДК «Укроборонпром», здійснювати рішучі кроки для подолання корупції та підвищення прозорості й рівня цивільного контролю  в оборонному секторі. Українські та закордонні експерти Комітету готові надати всю необхідну консультаційну підтримку для пришвидшення реформ в цьому напрямі та зміцнення обороноздатності країни».
Довідково: НАКО — спільна ініціатива Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони Transparency International Великобританії та Transparency International Ukraine за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.
Контакти:
Укр. – Севгіль Мусаєва, sevamusaeva@gmail.com, +380 502171817
Англ. – Лія Вавро, leah.wawro@transparency.org.uk, +44 789 4219638