Повернутись до новин
10 листопада, 2022
Підтримка України - це запобіжний сигнал для авторитарних країн - Олена Трегуб
Південна Корея має продемонструвати чітку підтримку України. Адже якщо підтримка цивілізованого світу України буде недостатньою, якщо міжнародний тиск на росію послаблять, це може бути сигналом для авторитарних держав.

Таку думку висловила південно-корейському виданню CN News виконавча директорка НАКО Олена Трегуб.

“Колись Південна Корея боролося з комунізмом. Сьогодні Україна протистоїть росії і стала “європейською Кореєю”. Якщо міжнародна спільнота не буде допомагати Україні, авторитарні держави, такі, як Китай, будуть вважати, що вони також можуть напасти на інших і їх за це не каратимуть. Тому підтримувати Україну треба заради безпеки у всьому світі”, - пояснила Олена Трегуб.
 
Південна Корея допомагає Україні, але робить це не у тій мірі, у якій могла б. Так, Корея обережна у питаннях поставки Україні озброєння, які вона виробляє. Але йдеться не лише про це. “Через жорстку позицію уряду Південної Кореї важко отримати від неї, наприклад, рації. Ми були б також вдячні, якби отримали від Кореї генератори, адже росія знищує ракетними ударами українські електростанції”, - сказала виконавча директорка НАКО у інтерв’ю.
 
“Південна Корея робить великі внески до Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Але після початку вторгнення росії до України МККК вивіз своїх представників з України, а російський Червоний Хрест підтримує мобілізаційну кампанію у росії. Тому для України було б краще отримувати допомогу від Кореї напряму, а не через Червоний Хрест”, - зауважила вона.
 
Олена Трегуб також звернула увагу, що у певних питаннях Південна Корея більш лояльна до росії, аніж до України. Наприклад, Міністерство закордонних справ Південної Кореї підписало з росією безвізову угоду, а українці для поїздки до Кореї мають отримувати візи. При тому, що до самої України громадяни Південної Кореї можуть приїздити без віз на 90 днів. Більшість держав Євросоюзу дозволили Україні безвізовий в’їзд, сказала виконавча директорка НАКО.
 
Олена Трегуб висловила сподівання, що уряд Південної Кореї прислухається до рекомендацій і продемонструє чітку підтримку України. Саме для цього вона зустрічалася з офіційними особами уряду та Національного Зібрання Південної Кореї.
 
“Через воєнний час жінки сьогодні взяли на себе роль “громадських дипломатів”. Ми з коліжанками з громадянського суспільства, громадських організацій постійно зустрічаємося із представниками урядів різних держав, зустрічаємося з парламентарями тощо. Нещодавно я, зокрема, мала у Вашингтоні зустріч зі спікером Палати представників та директором USAID Самантой Пауер”, - додала вона.