Повернутись до новин
23 вересня, 2018
Трегуб: Щоб знизити корупційні ризики в обороні, необхідно вивести військове майно, техніку з ДОЗ
Генеральний секретар НАКО Олена Трегуб у студії "Голосу Америки" в Вашингтоні розповіла про те, як змінився сектор безпеки і оборони за останні чотири роки, яких успіхів вдалося досягти НАКО в анти-корупційній боротьбі і що треба зробити, щоб пришвидшити реформи у секторі безпеки і оборони України.

Ведучий "Голосу Америки": Щонайменше 2 трильйони 600 мільярдів доларів. Стільки коштує світовій економіці корупція, нагадав напередодні засідання ООН Генеральний секретар Антоніу Гутерреш. Він сказав, що згідно із досілдженням ООН, найбільший рівень корупції – у регіонах, охоплених конфліктом. Україна – одна з таких країн. Сьогодні у нашій студії Олена Трегуб, Генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони міжнародної організації Transparency International. Олено, дякую, що завітали до нашої студії. У час протистояння на Донбасі Україна зміцнює свої збройні сили, збільшує оборонний бюджет. Однак Міністерство оборони завжди мало таку репутацію дуже корумпованої структури. На Ваш погляд, чи змінилося щось останнім часом, і чи можна цьому міністерству зараз довіряти державні гроші?

Олена Трегуб, Генеральний секретар НАКО: Звичайно, багато чого змінилося. Якщо Ви пам’ятаєте конфлікт на Донбасі, і Крим, почалося з того, що Україна дійшла навіть до того, що не могла себе захистити. Тому що була розпродана техніка і так було все зруйновано. Зараз бюджет збільшився, майже уп’ятеро порівняно з 2014-м роком, зараз 168 млрд доларів бюджет оборонного сектору, і з цих грошей 86 млрд йде Міністерству оборони. Звичайно, там почалися прозорі закупівлі, на певні види товарів, наприклад, одяг, їжу, пальне. Вони почалися через Прозорро. Це позитив. Але негатив у тому, що 55 відсотків закупівель все одно йдуть через Державне оборонне замовлення, по закритій процедурі, що є фактично державною таємницею. Це неконкурентні процедури, коли напряму просто йдуть до постачальника і домовляються про поставку певних речей на фронт. Ми виявили, що часто ці фірми пов’язані з високопосадовцями.

Ведучий "Голосу Америки": Комітет, який Ви очолюєте, (примітка редактора: частина) Transparency International, було створено 2 роки тому, щоб стимулювати антикорупційні реформи в Україні. За ці два роки, що конкретно вдалося зробити?

Олена Трегуб, Генеральний секретар НАКО: Ми пишаємся тим, що нам вдалося наполягти на тому, щоб державний оборонний концерн Укроборонпром, який об’єднує понад 130 підприємств, відновив роботу Наглядової Ради. За стандартами Організації Економічного Співробітництва та Розвитку у Європі необхідно, щоб у державних підприємств була Наглядова Рада, яка буде представляти інтереси держави і слідкувати за тим, як працює це підприємство. Коли Нацради не було, наш комітет наполягав, що вийде із співпраці з «Укроборонпромом», якщо не буде Наглядової Ради, і Президент Петро Порошенко на початку минулого 18-го року відновив цю Раду, призначив Голову, і зараз, завдяки цьому, ми рухаємося вперед із міжнародним аудитом «Укроборонпрому», який зараз оголошений, проводиться тендер, і якщо все це добре пройде, це буде велика реформа «Укроборонпрому», яка далі дасть можливість привести інвестиції, зменшити корупційний рівень, навести більший лад в українській оборонній промисловості.  

Ведучий "Голосу Америки": А як відбувається Ваша співпраця з українським урядом? Адже Transparency International – незалежна неурядова організація, може, Вас там і не хочуть?

Олена Трегуб, Генеральний секретар НАКО: Ми підписали меморандум про співпрацю із Міністерством оборони. Міністр Полторак вказує нам на певні теми, де нам потрібно оцінити корупційні ризики. Наприклад, проблема забезпечення військовослужбовців житлом, проблема земель Міноборони, проблема використання безпекової допомоги, яку отримує Міноборони, проблема медичних закупівель. Ми пишемо такі дослідження, досить серйозні, на 80 сторінок, з фактами різними, де ми описуємо, що треба зробити, щоб цієї корупції не було. Яку постанову треба переписати, який закон треба прийняти, як треба наладити електрону систему «Майно» чи «Житло» і що треба зробити. Тому ми є партнером у реформах тоді, коли є політична воля. Зараз принаймні на словах ця політична воля є. На наші всі заходи, навіть там, де ми пишемо в дослідженнях про цих високопосадовців, вони самі приходять на заходи, і обіцяють, що зроблять закупівлі більш прозорими.

Ведучий "Голосу Америки": Щоб б Ви виділили найголовніше? Найшоловніший крок, який треба зробити, щоб в оборонній галузі не просто подолати корупцію, але хоча б її зупинити?

Олена Трегуб, Генеральний секретар НАКО: Найпростіший та найголовнійший крок – це вивести військове майно і техніку, які не повинні бути засекречені, із системи державної таємниці, яка проходить через державне оборонне замовлення. Навіть на думку самого міністра Полторака, має бути засекречено 10 відсотків усіх закупівель. І якщо зараз прийняти новий закон про державне оборонне замовлення, де фактично розсекретити більшу частину цих закупівель, нам це дозволить більш ефективно моніторити і знизити відповідно корупційні ризики.

Ведучий "Голосу Америки": Дякую, Олено. У нашій студії була Олена Трегуб, Генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони організації Трансперенсі Інтернешнл.

Джерело (хвилини 3:23 - 8:43): https://ukrainian.voanews.com/live/video/111/4583809