Повернутись до новин
6 травня, 2021
«У Блінкена непросте завдання: підштовхнути Київ до реформ і не зробити пас у бік Росії» – громадські активісти
У другій половині дня 6 травня у державного секретаря США Ентоні Блінкена запланована зустріч з представниками українського громадянського суспільства. Для американських високопосадовців, які відвідують Україну, відверта розмова з громадськими активістами вже давно стала традицією. Олена Трегуб, виконавча директорка Незалежної антикорупційної комісії (НАКО), отримала запрошення на зустріч із Блінкеном. Це вже її не перше спілкування з американськими високопосадовцями. Вона була присутня і на зустрічі з попередником Блінкена Майком Помпео.
За її словами, такі зустрічі для американської сторони важливі, бо, по-перше є інформативними, перш за все з точки зору збору об’єктивної інформації про стан справ в Україні. По-друге, високопосадовцям важливо почути, який порядок денний зараз найбільше хвилює українців. Трегуб каже: ця зустріч буде непростою для усіх її учасників. Адже наразі як перед громадянським суспільством, так і перед американською адміністрацією стоїть непроста дилема. З одного боку, треба показати підтримку США Україні у досить складний час, коли Росія демонструє рух військ, а відтак і свою військову загрозу.
З іншого боку, переконана Трегуб, реформи в Україні, які є в тому числі умовою надання Києву безпекової допомоги Вашингтоном, м’яко кажучи, не відбуваються. «Якщо громадянське суспільство скаже, що насправді реформи не відбуваються, тоді хіба США мають покинути Україну сам на сам із Росією? Тому все непросто, і ми будемо обговорювати з державним секретарем, як виробити спільну позицію щодо підтримки реформ, тобто боротися за зміни в країні і в той же час усвідомлювати, що російська загроза нікуди не зникає», – пояснює вона.

Радіо Свобода