Повернутись до новин
4 січня, 2022
У ЗСУ для жінок відкривається дедалі більше можливостей, але перепони все ще є - Трегуб

У Збройних силах України для жінок відкривається дедалі більше можливостей, але процес цей відбувається повільно і перепони все ще існують. Сьогодні в українські армії служить 32 тис. жінок, це близько 16% від складу ЗСУ, але часто на практиці вони не мають доступу до так званих “чоловічих” посад. Приклади, коли жінка стає бойовим водолазом чи проходить конкурс до сил спецоперацій, поодинокі.

Про це в ефірі “Апостроф TV” сказала виконавча директорка НАКО Олена Трегуб. “Декілька років тому архаїчні законодавчі норми скасували через тиск самих жінок. Так, з 2018-го року жінки в українській армії можуть займати ті ж посади і отримувати аналогічні військові звання, що й чоловіки. Але на жаль, фактичні обмеження у ЗСУ лишаються. Скажімо, є командири, які упереджено ставляться до жінок-військових”, - зазначила вона.

Повільність змін Трегуб пояснює тим, що вони почалися лишень кілька років тому. “Але якщо подивитися на досвід наших партнерів (США, Канаду, Норвегію), то в них теж не так швидко все відбувалося. Процес почався у 80-ті, але лише у 2000-х країни вийшли на новий рівень і жінки у армії стали обіймати ті посади, які вважалися суто чоловічими. Скажімо, у США жінок допустили до елітних “морських котиків” тільки у 2015 році”, - розповіла вона.

Грівність у збройних силах - це світовий тренд і стандарти НАТО, на які рівняється українська армія, - наголошує Трегуб. Якщо людина прагне служити, то у неї має бути така можливість, незалежно від статі. Жінки можуть виконувати такі ж нормативи, що й чоловіки, витримувати таке ж навантаження, ми бачимо це на практиці.
Переглянути програму можна за посиланням 

Фото - з сайту Цензор.Нет