Повернутись до новин
1 жовтня, 2021
Українські жінки-військовослужбовці отримають зручні бронежилети
Розробку бронежилету саме для жінок замовила Національна гвардія України, і зараз над цим працює український виробник Балістика. Щоправда, офіційні випробування ще не почалися: розробники повідомили, що здійснюють лише попереднє тестування. Зразок розробили на базі існуючого бронежилету, але зробили його легким і “врахували при цьому жіночу анатомію”.
Ініціативу вже схвалив Жіночий Ветеранський Рух. “Ми готові служити в різних умовах, ходити в незручному, або купляти зручне. Але прагнемо армію, яка буде піклуватися про воїнів і воїнок, надаючи гідні умови служби і дбаючи про професійний розвиток”, - про це йдеться на офіційній сторінці організації у фейсбук. Там наголошують, що це один з перших кроків на шляху до того, щоб військовослужбовиці мали форму, яка відповідає анатомо-фізіологічним особливостям жіночого організму і фігури. “Про таку розкіш, як бронік з урахуванням того, що ти маєш груди в 2014, ніхто й не міг подумати. Зараз все змінюється”, - кажуть ветеранки.
“Якщо при підборі чоловічого бронежилета “достатньо двох параметрів”, то “для жіночого ми маємо враховувати три параметри – ще й обхват стегон”, - повідомила радниця Головнокомандувача ЗС України з гендерних питань Вікторія Арнаутова. Вона зазначила, що “навіть розмірна сітка для пошиття чоловічого і жіночого одягу є різною. Тобто 50-й розмір чоловічої польової форми не буде схожий на 50-й розмір жіночий”.
Нині у Збройних силах Україні служить понад 31 тисячу жінок, що становить понад 15 % військовослужбовець.
Ми у НАКО повністю підтримуємо позицію “Жіночого ветеранського руху” щодо того, що потреби цих жінок мають враховувати на рівні державної політики, зокрема, потрібно розробляти і запроваджувати гендерно-сенситивну форму.