Повернутись до новин
19 листопада, 2020
Укроборонпром повідомляє про згортання реформи

Державний концерн “Укроборонпром” повідомляє про втручання Мінстратегпрому у свою господарську діяльність та згортання реформи оборонно-промислового комплексу. Там кажуть, що від Концерну систематично вимагають або наполегливо рекомендують призначити сторонніх осіб директорами та звільнити співробітників “Укроборонпрому”, відповідальних за безпеку, експорт, зв’язки з державними органами влади та трансформацію. В Укроборонпромі зазначають, що подібна політика щодо ДК “Укроборонпром” може містити ознаки зловживання впливом та конфлікту інтересів. Окрім цього, це прямо суперечить публічно задекларованим намірам України дотримуватися принципів управління державними компаніями відповідно до Стандартів ОЕСР. Про ці та інші ризики НАКО попереджав ще під час створення Мінстратегпрому. Детальніше ознайомитися з нашою оцінкою можна в аналітичній записці за лінком: https://bit.ly/35FeO08.
Тепер бачимо, що більшість наших застережень справджуються. Ми передбачали, що створення нового міністерства загальмує уже підготовлену реформу ОПК. На жаль, виглядає, що так і сталося - трансформація "Укроборонпрому" опинилася на паузі. Так, в Укроборонпромі повідомляють, що Міністерство системно блокує процес реформування оборонно-промислового комплексу та самого “Укроборонпрому”. Зокрема, протягом останніх трьох місяців:

  • зупинили розгляд законопроєктів щодо реформування державного сектору оборонно-промислового комплексу, при цьому альтернативних пропозицій або системних зауважень не надали;
  • не затвердили Політику власності Концерну (розроблену та узгоджену до утворення Міністерства);
  • не розпочали підготовку Стратегії оборонно-промислового комплексу;
  • не розпочали роботу щодо підготовки нормативно-правових актів, необхідних для імплементації нового Закону “Про оборонні закупівлі”, що загрожує зупинкою процесу підписання контрактів з виробниками озброєння та військової техніки для потреб Збройних Сил України та інших замовників.
НАКО як незалежна громадська організація, яка протягом останніх трьох років відстоює протидію корупції і прозорість у секторі безпеки і оборони України закликає Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості дотримуватися публічно задекларованих обіцянок щодо впровадження міжнародних стандартів управління на ДК “Укроборонпром” і не допустити стагнацію реформи оборонно-промислового комплексу України.