Повернутись до новин
13 грудня, 2022
Верховна Рада ухвалила законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду м. Києва
Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва і створення Київського міського окружного адміністративного суду. "За" проголосувало 310 депутатів, утрималось двоє. 
Також Рада проголосувала за те, щоб відправити законопроєкт на невідкладний підпис Президенту, повідомляє BBC News Україна
Президент України Володимир Зеленський вніс цей законопроєкт на розгляд ВРУ ще 13 квітня 2021 року зі статусом "невідкладний".
ОАСК - суд першої інстанції, який розглядає спори щодо виборчого процесу, ухвалення, проходження чи звільнення з публічної служби, справи про оскарження рішень органів державної влади чи місцевого самоврядування, розташованих у місті Києві.
ОАСК відомий своїми резонансними рішеннями і скандальними суддями. Зокрема, він скасовував нову редакцію українського правопису і перейменування Московського проспекту на проспект Бандери у Києві, визнав націоналізацію "ПриватБанку" незаконною. 
Серед інших резонансних вердиктів - заборона Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я; поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби та низка інших.
Навесні цього року він взяв до розгляду позов від Віктора Януковича щодо повернення на посаду президента України. Експерти розцінювали це як можливу частину плану повернути до влади експрезидента з російськими військами, зазначає BBC News Україна.
Голова ОАСК Павло Вовк та ще кілька суддів цього суду є підозрюваними у кримінальній справі про створення злочинної організації та захоплення влади. На так званих "Плівках Вовка" – записах з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, оприлюднених НАБУ у 2019 та 2020 роках – Вовк обговорює, як він збирається тиснути за допомогою судових рішень на різні органи влади, щоб отримувати потрібні для себе рішення. Вовк також говорить своїм колегам про те, що Конституційний суд "належить" їм.
Державний департамент США оголосив про запровадження санкцій проти Павла Вовка, а також двох найближчих членів його родини. 
Фото з сайту www.radiosvoboda.org