Повернутись до новин
21 червня, 2022
Війна росії проти Україні - це спроба знищити вільну демократичну націю та відновити срср - Олена Трегуб
Агресія росії проти України - це спроба вбити демократію, дотримання прав і свобод людини та вчинити геноцид над вільною українською нацією.
Про це заявила виконавча директорка НАКО Олена Трегуб під час виступу на ІХ Глобальному форумі в Баку.
Україна має довгу історію боротьби за свободу та незалежність. Наша держава пройшла процес трансформації від колишньої колонії росії у складі срср до незалежної, європейської держави. Після Революції Гідності цінності свободи, дотримання прав людини та демократії максимально закріпилися в українському суспільстві. Громадськість отримала можливість впливати та контролювати державні процеси. Це  в свою чергу активізувало позитивні зрушення для демократичного розвитку країни. Наприклад, команда НАКО долучалася до процесу реформування оборонної сфери. Адже в Україні активна участь громадян у державотворчих процесах - це реальність. Це і є приклад дотримання демократичних засад та свобод в нашій країні. Однак росія - має зовсім протилежний вектор розвитку. Власне розв’язана росією війна проти України має на меті вбивство усіх вищеперелічених цінностей, знищення цілої європейської нації та відновлення срср.
“Росія вважає, що українці мають бути знищені. Це проста логіка тоталітарної країни-агресора. Доказом цих злочинних намірів рф є, як мінімум, стаття владіміра путіна про “неіснування такої держави, як Україна”, заклики в пропагандистських російських ЗМІ до вбивства усіх громадян, які вважають себе українцями, масові вбивства та зґвалтування цивільних армією російських окупантів, примусова депортація людей, створення фільтраційних таборів на тимчасово окупованих територіях. За визначенням ООН, те, що вчиняє росія по відношенню до українського народу є свідомим геноцидом, який визначається як дії, спрямовані на знищення національної групи чи її частини. Інструментами геноциду є не тільки безпосередні масові вбивства цивільного населення, але і інші дії, спрямовані на руйнування українського суспільства, як от згвалтування, примусова депортація українських громадян та викрадення дітей до росії, а також дії, спрямовані на створення на території України умов, несумісних із життям, як от знищення продовольчих складів, лікарень, сховищ з пальним, тощо.  Власне відновлення радянської імперії шляхом знищення усіх, хто з цим не згоден - є планом сьогоднішнього кремлівського режиму”, - зазначила Олена Трегуб.
Свій виступ виконавча директорка НАКО завершила, наголосивши на глобальній боротьбі України за гуманність та свободу, та закликала міжнародну спільноту не тільки словами, а й реальними справами підтримувати нас. Війна росії в Україні не є новим витком холодної війни, як це намагається виставити перед світом росія. Війна росії - не нічим невиправданий акт агресії небаченого масштабу з часів Другої світової війни вчинений ядерною державою з постійним місцем у складі Ради безпеки ООН проти держави, яка відмовилась від ядерної зброї. У питанні підтримки України не тільки країни Заходу, але весь світ повинні об’єднатись аби зупинити і покарати агресора аби не допустити скочування світу у дестабілізацію, насилля та голод. 
NGIC щорічно проводить Глобальний Форум у Баку, який збирає понад 400 глав держав і урядів, лідерів державного та приватного секторів, лауреатів Нобелівської премії та громадянського суспільства.