Повернутись до новин
15 травня, 2019
Заява НАКО щодо доручення Прем'єр-міністра стосовно аудиту "Укроборонопрому"
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав до негайного проведення незалежного фінансового аудиту концерну «Укроборонпром». Відповідна заява була зроблена 15 травня 2019 року під час засідання Уряду України.
«...Нам важливо зрозуміти, як функціонує концерн «Укроборонпром». Кожна гривня, яка там витрачається – це кошти українського народу. Все, що не є таємницею там, має стати відкритим для людей, – сказав Володимир Гройсман. – Протягом 10 днів потрібно завершити переговорні процедури з аудиторськими компаніями, визначити переможця і розпочати публічний фінансовий аудит концерну «Укроборонпром». Це буде чесно і відповідально щодо суспільства та військових»
Нагадаємо, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) з 2017 року сприяє в організації незалежного фінансового аудиту, стратегічного консалтингу та юридичного аналізу ДК “Укроборонпром”. Тендер щодо закупівлі зазначених послуг розпочався ще восени 2017 року. Чинна редакція тендерної документації містить три лоти:
  1. Оцінка корпоративного управління і стратегічний консалтинг Концерну та його учасників відповідно до стандартів ОЕСР;
  2. Правовий аналіз і юридичне консультування Концерну та його учасників;
  3. Незалежний аудит діяльності Концерну та його учасників відповідно до міжнародних стандартів.
Початкова вартість закупівлі становить 130 мільйонів гривень. У грудні 2018 року відбулося розкриття тендерних пропозицій. Серед компаній, що виявили бажання позмагатися за право надавати послуги Концерну, здебільшого великі міжнародні компанії із серйозною діловою репутацією. Приміром, на лот з міжнародного фінансового аудиту претендують такі відомі компанії, як Ernst & Young, Baker Tilly та Grant Thornton. Попереду - визначення учасників, що відповідають кваліфікаційним критеріям, конкурентний діалог з кваліфікованими учасниками та електронний аукціон з метою визначення переможця торгів по кожному лоту. НАКО вітає заяву Прем’єр-міністра України та закликає Укроборонпром якомога швидше здійснити кваліфікацію учасників тендеру. Питання належного  доступу аудиторів до інформації та фінансування аудиту також повинні бути вирішені за участю Уряду. Ознайомитись із закупівлею та переліком потенційних учасників можна за посиланням: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-12-20-003453-c?lot_id=4a6c1a1c83464bfabbdf0922aeb69f94#lots