Повернутись до новин
14 червня, 2019
АНОНС. Презентація Декларації на підтримку реформи Державного оборонного замовлення

Запрошуємо журналістів, експертів з питань оборони та протидії корупції і активістів на Презентацію Декларації з підтримки реформи Державного оборонного замовлення (ДОЗ).

Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) спільно із іншими учасниками громадянського суспільства представить документ, у якому підписанти закликають органи державної влади невідкладно і ефективно реформувати ДОЗ і декларують намір всебічно сприяти впровадженню реформи. Внаслідок такої реформи ДОЗ має стати більш прозорим та підзвітним.

Серед підписантів:

  • Валентин Бадрак, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та озброєння

  • Олександр Ясинський, Генеральний директор ГС «Ліга оборонних підприємств»

  • Євген Крупа, Голова Правління Асоціації «Українська оборонна та безпекова промисловість»

  • інші громадські організації та експерти.

У світі через корупцію в оборонному секторі втрачається 400 мільярдів доларів, це приблизно 20 відсотків усіх витрат. Це дані Стокгольмського Міжнародного Інституту Дослідження Миру SIPRI за 2017-тий рік. Особливо масштабних втрат зазнають державні бюджети у країнах, де відбуваються збройні конфлікти, з огляду на самі розміри кошторисів і часто непрозорі схеми закупівель.

В Україні наразі Державне оборонне замовлення (ДОЗ) приблизно на 95 відсотки закрите. Відповідно, громадський нагляд за механізмом планування та проведення закупівель для забезпечення потреб національної безпеки і оборони практично неможливий.

Водночас, демократичні принципи, закріплені у Законі «Про національну безпеку України» передбачають, що цей механізм має бути максимально можливо прозорим та підзвітним.

З огляду на це, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони представить Декларацію на підтримку реформи ДОЗу. Цей документ містить ключові рекомендації зі збільшення прозорості механізму ДОЗу, які були погоджені із представниками державних установ і понад 15 громадських організацій. Представники громадянського суспільства, експерти та активісти у секторі оборони та протидії корупції вже підтримали ці пропозиціі. Документ буде передано для розгляду до Адміністрації Президента.

Захід відбудеться 19 червня (середа) з 12.00 до 12.45 в Українському кризовому медіа центрі за адресою вул. Хрещатик, 2.

Проект Декларації громадянського суспільства на підтримку реформи ДОЗ реалізується за підтримки Департаменту з міжнародного розвитку Великої Британії (DFID) та Міжнародного фонду «Відродження».

Контакт: Емілія Дєнєжна, 097 431 66 33, e-mail: edieniezhna@transparency.org