Повернутись до новин
15 грудня, 2022
Без справедливого суду і захисту прав: НАКО проаналізувала законопроєкт №8271

13 грудня 2022 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 8271. Ним посилюють покарання військовослужбовців в умовах воєнного стану. Наразі закон перебуває на підписі в Президента, а громадськість вже закликає накласти на нього вето

Команда НАКО проаналізувала цей закон. Ми застерігаємо, що в умовах мобілізації до лав ЗСУ сотень тисяч громадян, це може мати значні негативні наслідки для осіб, які не є кадровими військовими, а також нівелювати право на справедливий суд та захист свої прав. 

З детальним аналізом НАКО можна ознайомитися за цим посиланням. А нижче пропонуємо короткий огляд ризиків, які тягне за собою ухвалення цього закону.

По-перше, закон унеможливлює помʼякшення покарання за наступні кримінальні правопорушення:

  • Невиконання наказу начальника;
  • Погроза або насильство щодо начальника;
  • Самовільне залишення військової частини або місця служби;
  • Дезертирство;
  • Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю.

Аналогічну заборону встановили й щодо можливості звільнити військовослужбовця від покарання з випробуванням.

В умовах воєнного стану і, зокрема, бойової обстановки таке посилення відповідальності є надмірним. Адже рівень суспільної небезпеки від вчинення відповідних дій може бути різним, а, відтак, потребуватиме індивідуального підходу суду під час розгляду кожної справи окремо, з урахуванням обставин, які можуть помʼякшити покарання.

По-друге, закон встановлює мінімальний строк покарання за невиконання наказу - 5 років позбавлення волі, переводячи його з категорії «нетяжкого» до «тяжкого» злочину.

Дійсно, подібна зміна потенційно може сприяти збільшенню дисципліни військовослужбовців. Втім це також несе великі ризики порушення прав, адже командуванню фактично надаються суворіші важелі впливу на військовослужбовців.

 

По-третє, закон надає посадовим особам Збройних Сил України проводити огляд на стан алкогольного, наркотичного чи іншого спʼяніння військовослужбовців, військовозобов‘язаних та резервістів.

Подібний огляд дозволяється не тільки під час зборів. Фактично, військовослужбовців можуть перевіряти на спʼяніння на вулицях, у закритих спортивних спорудах, скверах, парках і громадському транспорті.

Закон не містить заборон вживати алкогольні напої вдома або у відпустці. 

Втім він також не визначає випадки, в яких необхідно проводити відповідні огляди. Іншими словами, військових можна перевіряти в будь-який час і в будь-якому місці. 

Варто також підкреслити, що законопроєкт не пройшов належне громадське обговорення, а також опрацювання профільним комітетом і поспіхом був проголосований Верховною Радою у дуже стислі строки. 

З огляду на описані вище ризики, цей закон беззаперечно потребує доопрацювання. Тож закликаємо Президента накласти на нього вето, а громадян підтримати відповідну петицію.

Надмірне та необґрунтоване посилення відповідальності обмежує військовослужбовців у захисті своїх прав і позбавляє їх справедливого суду.