Повернутись до новин
20 жовтня, 2021
Корпоративне управління і оборонні закупівлі - дві з трьох найбільш ризикованих сфер на думку НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції промоніторило близько 3 тис. проєктів документів, запропонованих до розгляду Верховній Раді та Кабінету Міністрів. Корпоративне управління, оборонні та публічні закупівлі потрапили до ТОП-3 сфер, щодо яких НАЗК здійснювало антикорупційну експертизу.

Так, НАЗК повідомило про намагання встановити “ручне управління” на державних підприємствах. Йдеться про закладання норм, що могли б сприяти призначенню “потрібних” керівників. В агентстві вже тричі зафіксували намагання скасувати конкурси на керівні посади та обмежити повноваження наглядової ради.

Новим корупційним схемам могли сприяти й нормативно-правові акти, які створювалися для імплементації Закону «Про оборонні закупівлі». Мова про регулювання формування обсягів та особливостей закупівель на потреби оборони. Наприклад, НАЗК виявило можливість для отримання хабара за штучне зниження ціни на оборонну продукцію. Такий ризик зафіксували у порядку, де наведено неповний перелік випадків, що можуть стати причиною перегляду початкової ціни на оборонну продукцію. 

Крім цього запропоновані проєкти актів могли б сприяти меншій прозорості закупівель. Зокрема, інформація про компанії, що виконують оборонні контракти, могла б бути більш обмеженою внаслідок не визначених особливостей внесення учасників відбору та виконавців державних контрактів до спеціального реєстру.

Нагадаємо, нещодавно НАКО також звернулася до НАЗК із детальним аналізом законопроєкту щодо забезпечення військовослужбовців житлом. У відповідь на наш лист, агентство повідомило про початок моніторингу законопроєкту, а його розгляд у профільному комітеті було відкладено.