Повернутись до новин
12 жовтня, 2020
Міноборони визнає, що ведення господарської діяльності – не властива йому функція
Від більшість підприємств оборонного відомства пропонують позбутися.
Міністерству оборони України необхідно переглянути власну політику щодо управління державними підприємствами, які знаходяться у його підпорядкуванні, і якщо вони не працюють на потреби Збройних сил, то їх необхідно передавати для приватизації Фонду державного майна. Таку думку висловив голова підкомітету з питань оборонної промисловості і технічної модернізації Комітету ВРУ з нацбезпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін під час презентації дослідження «Державні підприємства Міноборони: як подолати корупцію і неефективність?».
За словами народного депутата, тема корупції та неефективного ведення господарської діяльності підприємствами Міноборони не нова, і на ній нарешті треба поставити крапку. «Щоб зрушити з місця це питання необхідно провести аудит підприємств МО, в тому числі і земель. Бажано, із залученням іноземних партнерів України для більш об’єктивної оцінки ситуації. Наприклад, полігон Широкий лан має близько 29 тисяч га землі, більша частина якої віддана приватним фермерським господарствам невідомо на яких умовах», - зазначає він. Парламентарій пропонує створити на базі оборонного комітету Ради робочу групу, яка вивчить ситуацію із державними підприємствами Міноборони. Після цього можна буде чіткіше сформулювати пропозиції щодо їх подальшої долі.

Для чого Мінобороні державні підприємства

Попередній аудит підприємств Міністерства оборони вже проведений. Як зазначив дослідник Гліб Канєвський, на початку 2020 року за розпорядженням тодішнього міністра оборони Андрія Загороднюка була створена експертна група з вивчення питання діяльності зазначених підприємств. Збиралися і вивчалися усі акти внутрішніх перевірок департаментами Міністерства оборони, Рахункової палати і навіть матеріали кримінальних проваджень, які масово супроводжують діяльність держпідприємств. Згідно з результатами досліджень, у підпорядкуванні Міністерства оборони України нині знаходиться 114 підприємств. Переважна більшість з них не бере участі у забезпеченні потреб ані Міноборони, ані Збройних Сил, тоді як їх фінансовий стан погіршується з року в рік. Зокрема, якщо у 2016 році фінансові показники свідчили про 136 тисяч гривень прибутку, то у 2019 році держпідприємства МОУ показали 39,7 млн гривень збитків. Спектр діяльності підприємств МОУ складається з такого: найбільше будівельних організацій (28%), решта суб’єктів господарювання займається складським господарством, готельною справою, поліграфією, лісовим господарством, торгівлею. Тільки 15,5 % підприємств МО хоч якимось чином пов’язані із діяльністю у сфері оборони. На них працюють майже 3 тисячі осіб, на оплату праці яких у 2019 році витрачено 274,6 млн грн. Причини негараздів, скажімо, Рахункова палата назвала такі:
  • Невдала фінансово-господарська діяльність;
  • Незадовільний стан основних фондів;
  • Накопичення різного роду заборгованостей, через що не можуть брати участь у тендерах;
  • Економічна неспроможність конкурувати з приватним сектором.
Експерти пропонують більш ґрунтовно вивчити ситуацію і розподілити підприємства на дві групи: діючі та підприємства на приватизацію. До останньої вже попередньо можна віднести до 90 % ДП, які не забезпечують жодних потреб Збройних сил. Також звернуто увагу на те, що відсутність стратегії управління ДП та неефективна кадрова політика призводить до:
  • Втрати нерухомого та рухомого майна.
  • Нелегальної передачі за готівку майна в оренду.
  • Нелегальне використання основних фондів та персоналу ДП на користь приватних підприємців.

Міноборони вже не проти

З попередніми висновками експертів погодилися в Міністерстві оборони. За словами заступника начальника Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства оборони України, полковника юстиції Віктора Осадчука, ведення оборонним відомством господарської діяльності – не властива йому функція. «Але рішення про зміну цих функцій – політичне, і його треба приймати на рівні керівництва держави», - вважає він.
Оригінал матеріалу тут.