Повернутись до новин
4 березня, 2022
На межі ядерної катастрофи: українські ОГС закликають міжнародних партнерів надати рішучу відповідь Росії за її обстріл ЗАЕС
Російська війна проти України сьогодні перебуває на одному кроці від ядерної. У ніч на 4 березня 2022 року збройні сили РФ обстріляли Запорізьку атомну електростанцію — найбільшу в Європі! Після обстрілів на АЕС виникла пожежа, але російські військові зброєю перешкоджали рятувальникам дістатися місця займання. Вибух на цій електростанції завдасть техногенної катастрофи не лише українцям, але й усій Європі та світу — він буде в 10 разів більшим, ніж на Чорнобильській атомній електростанції.
Дії Кремля вже перебувають за межами будь-якої воєнної логіки: Москва вдалася до ядерного шантажу та терору не тільки України, а і Європи та всього світу. Якщо не зупинити агресора — ядерна катастрофа стане неминучою!
Усього в Україні діє чотири АЕС: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська. Усі вони перебувають у безпосередній загрозі, адже Росія щодня обстрілює міста, де знаходяться ці АЕС, балістичними та крилатими ракетами. Також Росія постійно погрожує застосувати ядерну зброю.
Крім цього, за 9 днів війни внаслідок ракетних та авіаційних обстрілів російських військ загинули понад дві тисячі мирних жителів України.
Російські збройні сили не гребують навіть забороненими Женевською конвенцією касетними боєприпасами та авіаційними бомбами об’ємного вибуху (вакуумними бомбами).
У зв’язку з цим українське громадянське суспільство закликає Європейський Союз, США та НАТО якомога швидше:
  • посилити протиповітряну оборону України винищувачами, зенітними ракетними комплексами та переносними зенітно-ракетними комплексами;
  • встановити безпольотну зону (no fly zone) над Україною, у першу чергу над її АЕС;
  • запровадити черговий пакет санкцій проти РФ за її ядерний шантаж;
  • продовжити постачання озброєння Україні для захисту від воєнного нападу Росії: насамперед, безпілотних літальних апаратів, артилерії та стрілецької зброї.
Ми розуміємо ризики, які вбачають Сполучені Штати та інші країни НАТО в закритті неба над Україною, але ми не просимо війська країн-держав НАТО воювати з Росією. Найперше — необхідно посилити протиповітряну оборону України для зменшення жертв серед цивільного населення та запобігання ядерної катастрофи.
Закликаємо наших міжнародних партнерів діяти якомога рішуче, адже зволікання може бути несправним для всього світу!
Заява відкрита до підписання за посиланням

Підписанти:
1. Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ (26 громадських організацій)
2. Незалежна антикорупційна комісія (НАКО)
3. Інститут історії України НАН України
4. Український науковий клуб
5. ІСАР “Єднання”
6. Інтерньюз-Україна
7. Асоціація розвитку та безпеки
8. Платформа прав людини
9. DiXi Group
10. Всеукраїнська ініціатива “Активна Громада”
11. Інститут Республіка