Повернутись до новин
31 січня, 2020
На зустрічі з Помпео обговорили питання безпеки та оборони
У п’ятницю, 31 січня 2020, генеральна секретарка НАКО Олена Трегуб взяла участь у зустрічі Державного секретаря США Майкла Помпео з представниками українського громадянського суспільства. Серед інших учасників були виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик, президент Американської торговельної палати в Україні Енді Хандер, та журналістка і громадська діячка Еміне Джапарова.

На порядку денному обговорення були наступні теми: реформи та антикорупція, бізнес та інфстиції, питання анексованого Криму. Серед іншого, учасники обговорили багатообіцяючі події у секторі безпеки і оборони: новий законопроект про оборонні закупівлі, законопроект про державну таємницю, над яким зараз працюють у Парламенті, аудит та корпоратизацію Укроборонпрому – всі напрямки роботи НАКО.

Олена Трегуб закцентувала увагу присутніх на затримку із реформуванням СБУ (включно з Відділом К), яка має відбутися згідно з новим Законом про Нацбезпеку, який прийняли влітку 2018. Генеральна секретарка НАКО зазначила, що допомога США і її надання за умови здійснення реформ завжди була ефективним інструментом заохочення до реформ, особливо у разі, коли громадянське суспільство відіграє свою відповідну роль.

«Підтримка США для України дуже важлива – у боротьбі проти російської агресії, але також у боротьбі із корупцією. США завжди підтримували антикорупційних реформаторів в уряді та громадянському суспільстві. Я рада, що секретар Помпео запевнив нас, що і зараз позиція Вашингтона не змінилася, і відзначив роботу активістів, зокрема, представників НАКО та Transparency International”, - сказала Трегуб. Трегуб наголосила, що Україна зараз перебуває на шляху до того, щоб стати лабораторією антикорупційних рішень, якими ми можемо поділитися зі світом. Вона сподівається, що зрештою ці рішення призведуть нас до конкретного результату – значного зниження корупції вже у найближчому майбутньому.