Повернутись до новин
9 серпня, 2017
НАКО: Аптечки для військових формуватимуть за новими стандартами
Військово-медичний департамент Міністерства оборони України спільно із неурядовими та волонтерськими організаціями розробив нові технічні умови формування індивідуальних аптечок для військовослужбовців. У їх розробці взяли участь експерти Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) – спільної ініціативи ТІ Україна та TI Defence & Security (Британія). На сьогодні технічні умови затверджуються в Міністерстві оборони України. Очікується, що українські військовослужбовці отримають аптечки за новими стандартами вже цієї осені.
Необхідність розробки технічних умов виникла тому, що військові та волонтери неодноразово нарікали на низьку якість аптечок, які використовувались на фронті. Їх склад був затверджений наказом Центру оперативних стандартів і методики підготовки Збройних Сил України ще у лютому 2015 року. Утім, перелік компонентів аптечки був суттєво гіршим за той, що використовується у країнах НАТО. Крім того технічні умови для виготовлення та постачання товарів часто розроблялись самими виробниками. Як результат, Міноборони здійснювало закупівлі не тих найменувань, які були потрібні, а тих, що були доступні на ринку. Нові технічні умови дозволять Міноборони вимагати від виробників забезпечення вищих стандартів якості для кожного компонента аптечки. У створену Міноборони робочу групу увійшли провідні медичні спеціалісти, представники громадських та волонтерських організацій, а також експерти НАКО. Фахівці привели технічні умови аптечок до найвищих стандартів НАТО.
«Ми наполягали на мінімізації корупційних ризиків при створенні аптечок. Раніше існував ризик формування технічних умов під конкретного виробника. Це могло спричинити дискримінацію учасників закупівель за формальними ознаками. Наприклад, йдеться про скасування неправомірних вимог щодо особливого маркування упаковки товару, яке фактично не впливає на його якість, але суттєво звужує коло потенційних постачальників», - повідомив представник НАКО Тарас Ємчура.
На наступному етапі НАКО буде уважно відслідковувати безпосередньо процес закупівлі медичних товарів. А саме, контролюватиме формування лотів, проведення торгів, укладання контракту, перевірку якості тощо. У комітеті впевнені, що активна участь незалежних експертів та якісний громадський моніторинг кожного з етапів закупівель дозволить протидіяти корупційним ризикам при формуванні аптечок, постачанню неякісних товарів та сприятиме збереженню життів військових, які воюють на Донбасі.
Завантажити прес-реліз