Повернутись до новин
20 червня, 2022
Нова Антикорупційна стратегія: боротьба з оборонною корупцією відкладається
Її прийняття - це ще один крок на шляху до кандидатства України в Європейському Союзі.
Цього важливого документу в Україні не було з 2017 року. Нова стратегія зʼявилася у стінах Верховної Ради лише у 2020 році. Тоді ж її проголосували за основу. Втім аж до сьогодні розгляд у другому читанні регулярно відкладався.
Антикорупційна стратегія визначає засади державної антикорупційної політики до 2025 року. Вона містить заходи, спрямовані на мінімізацію корупційних ризиків у пріоритетних для України сферах. Оборона - один з таких пріоритетів. Щоправда, саме цей пріоритет довелося відкласти з огляду на війну, адже нова версія Закону відтерміновує оборонну частину Антикорупційної стратегії до припинення воєнного стану.
Решта політик у сфері боротьби з оборонною корупцією не зазнала суттєвих змін.
Так, стратегію лише доповнили новим напрямом роботи - кадровою політикою під час призову. Разом із цим, боротьба з корупцією в обороні також охоплює наступні напрямки:
  • управління землею і майном;
  • оборонні закупівлі;
  • забезпечення військовослужбовців житлом;
  • оборонно-промисловий комплекс.
Детальніше про них ми писали в експертній колонці “Відкладаючи невідкладне: коли народні депутати згадають про Антикорупційну стратегію?”.
Нагадаємо, Антикорупційну стратегію розробляли за активної співпраці з громадянським суспільством. Всі пропозиції Незалежної антикорупційної комісії (НАКО) щодо мінімізації корупційних ризиків у секторі оборони були враховані у цьому документі.