Повернутись до новин
12 вересня, 2019
Нове дослідження НАКО: необхідно розсекретити 90 відсотків державного оборонного замовлення
ПРЕС-РЕЛІЗ 10 вересня, Київ У вівторок, 10 вересня, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони представив нове дослідження "Реформа системи державного оборонного замовлення" та закликав до зрушень у системі засекречених закупівель.

Ключові висновки дослідження озвучили на заході, організованому у партнерстві з US-Ukraine Business Council та The Ukrainian Freedom Fund. Державне оборонне замовлення (ДОЗ) визначається у національному законодавстві як "засіб державного регулювання економіки для задоволення потреб із забезпечення національної безпеки і оборони". Метою ДОЗ є забезпечення поставок продукції оборонного призначення, виконання робіт та надання відповідних послуг в інтересах 16 державних відомств та установ, які безосередньо забезпечують оборону і національну безпеку України. Усього до цього процесу в різний спосіб залучено понад 130 державних і приватних інституцій та підприємств.

Генеральна Секретарка НАКО Олена Трегуб  повідомила, що фінансування військово-промислового комплексу з 2014 року збільшилося у сотні разів. "Це дозволило Міністерству оборони, як найбільшому замовнику, витратити у 2018 році 21 мільярд гривень на придбання, модернізацію і утримання озброєння та військової техніки" - зазначила вона. Цифри значні. Втім, зміст ДОЗ є засекреченим, а отже, приховане від демократичного контролю та нагляду, повідомив співголова НАКО Джеймс Вассерстром. В свою чергу це призводить до таких ситуацій, коли відповідальні високопосадовці, афілейовані з бізнесом, нагалоджують "вигідні" поставки озброєння та військової техніки. Саме тому НАКО визначив основні корупційні ризики в системі ДОЗ та сформував рекомендації з їх вирішення. Отже, було визначено основні корупційні ризики ДОЗ, зокрема наступні:
  • Надмірна секретність ДОЗ;
  • Відсутність конкуретних процедур у таємних закупівлях;
  • Обмеження максимального прибутку постачальників;
  • Складність кваліфікації як виконавця ДОЗ.
Заступник Міністра оборони з європейської інтеграції Анатолій Петренко зазначив, що Міністерство знає про проблеми ДОЗ і "ситуація є складною і необхідними є дії з управління кризовими ситуаціями, які можуть вирішити ці проблеми після всебічного огляду в галузі". Мар'яна Безугла, заступниця голови парламентського комітету з національної безпеки, оборони та розвідки повідомила про відкритість їх комітету до співпраці з громадянським суспільством з метою боротьби з вищезазначеними та іншими проблемамиукраїнського сектору безпеки і оборони. "Ми аналізуємо оборонні закони, що були внесені минулим скликанням парламенту, а також працюємо над новими законами, які забезпечать прозорість та доброчесність в цій сфері, і наблизять Україну до тих стандартів НАТО, яких вона прагне". Дослідження по ДОЗ було розроблено НАКО за підтримки Департаменту міжнародної допомоги Великої Британій та Міжнародного фонду "Відродження".

За будь-яких питань щодо дослідження НАКО по ДОЗ звертайтеся до менеджерки з комунікацій Емілії Дєнєжної +38 097 431 66 33 або пишіть на edieniezhna@transparency.org.