Повернутись до новин
20 квітня, 2023
Повага до ветеранів незалежно від статі, віку, національності чи сексуальної орієнтації

Український ветеранський фонд Мінветеранів за підтримки Незалежної антикорупційної комісії запустили інформаційну кампанію “Ветерани різні. Перемога одна”. Борди з українськими ветеранами розмістили на вулицях декількох українських міст. Знайомимо з героями соціальної кампанії.

Наріман Білялов — кримський татарин, засновник і командир добровольчого батальйону “Крим”. Залишивши тимчасово окупований Крим, він разом з побратимами брав участь у боях за Савур-могилу на Донеччині та захищав Маріуполь. Згодом допомагав співвітчизникам з Криму облаштовуватись на материковій частині України, популяризував кримськотатарські традиції на Вінниччині. А з початком полномасштабного вторгнення повернувся на фронт, аби завершити війну з росією і звільнити від неї півострів. Нині  цей ветеран АТО/ООС, відомий як розвідник “Іса Акаєв” командує спецпідрозділом “Крим”.

Ольга Бенда пішла на війну, відклавши материнство (її сину тоді було більше року). У жовтні 2016 року у складі 72-ї ОМБр вона розпочала службу в Авдіївці, а у травні 2017-го внаслідок обстрілу українських позицій втратила ногу. У 2019-му ветеранка подолала дистанцію Марафона морської піхоти Marine Corps Marathon. Ольга виховує двох синів і бореться за інклюзивність довкілля. Вона стала першою українкою, яку відзначили міжнародною премією імені доктора Райнера Гільдебранда у галузі захисту прав людини. 

Олександр Будько — 26-річний ветеран з позивним “Терен”. Планував стати графічним дизайнером. Після 24 лютого пішов добровольцем у “Карпатську Січ”. Через місяць очолив взвод вогневої підтримки другої роти. Потрапивши під обстріл позиції під час харківського контрнаступу, він втратив обидві ноги. Нині хлопець готується до “Ігор Нескорених”. 

Єва Ройтер, позивний “Планочка” — парамедикиня, військова-представниця ЛГБТІК+. До лав добровольчого батальйону “Госпітальєри” вона долучилась у листопаді 2022-го. До повномасштабного вторгнення працювала в геймдеві та вчилась на мистецтвознавчій кафедрі. 22-річна художниця мріє на дозвіллі навчитись робити тату побратимам і посестрам.

Роман Кулик з позивним “Вікінг” представляє узагальнений образ українського ветерана (за статистикою, чоловіки 30-44 років), який бореться за Україну.  Активний учасник Революції Гідності, громадський активіст, начальник відділу правового забезпечення Українського інституту національної пам’яті. У 2015-2016 роках він був заступником командира роти по роботі з особовим складом, а потім — комроти у 39 омпб 55 ОАБр. Після повномасштабного вторгнення став до лав територіальної оборони Києва. Нині командує механізованою ротою у 206-му батальйоні 241-ї бригади ТрО ЗСУ. Брав участь в обороні Києва, воював на Миколаївщині, Херсонщині, Харківщині й Бахмутському напрямку. 

Головне завдання соціальної реклами — виховати у суспільстві повагу до ветеранів, незалежно від статі, віку, національності чи сексуальної орієнтації. Героїв об’єднує незборима риса — захист України у війні, яка триває вже довгих 9 років.

Проєкт реалізується Українським ветеранським фондом Мінветеранів спільно з НАКО за підтримки офісу Спеціального радника Великої Британії з питань оборони.