Повернутись до новин
19 березня, 2021
Прес-анонс. Презентація брифу про реформу Укроборонпрому

У п’ятницю, 26 березня, о 10:30 Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони презентуватиме новий аналітичний бриф «Впровадження стандартів корпоративного управління в оборонній промисловості України: від ініціативи до імплементації». У ньому - оцінка поточного стану справ і пропозиції НАКО щодо практичного впровадження стандартів корпоративного управління на державних підприємствах оборонно-промислового комплексу України.

Понад 100 державних підприємств, заводів і конструкторських бюро, 6 спецекспортерів та загальна кількість працівників, що перевищує 67 тис. осіб - так зараз виглядає Укроборонпром, флагман оборонної промисловості України. Державний оборонний концерн зібрав у собі чимало ресурсів, які далеко не завжди використовувалися ефективно та прозоро.

Щоб посилити спроможності оборонно-промислового комплексу України, підвищити його конкурентоздатність на світовому ринку та розбудувати ефективніші підприємства, які будуть здатні забезпечувати українську армію, необхідно провести корпоратизацію та впровадження міжнародних стандартів корпоративного управління. Ця реформа є вирішальною для національної безпеки України, здатності України захищати свою демократію та рухатись у бік євроатлантичної інтеграції.

Про те, що державним підприємствам необхідна трансформація, говорять вже майже 30 років. Однак про те, що підприємствам оборонно-промислового комплексу теж потрібна корпоратизація, заговорили відносно нещодавно. Лише кілька років тому уряд почав робити перші кроки з реформування цих державних підприємств.

Наприкінці 2020 року розпочалася підготовка концерну до проведення реформи корпоратизації та впровадження стандартів корпоративного управління, а вже у січні 2021 року Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №3822, який дає старт трансформації Державного концерну “Укроборонпром”. Наразі народні депутати активно працюють над текстом законопроєкту до другого читання.

Під час заходу обговорюватимуть ключові аспекти реформи корпоративного управління Державного концерну “Укроборонпром”, а саме:

  • Роль держави як власника, регулятора та полісімейкера: як уникнути конфлікту інтересів?
  • Питання наглядових рад: як їх захистити відт політичного тиску та корупційних ризиків?

  • Впровадження нових стандартів прозорості: чого бракує підприємствам ОПК для більшої довіри з боку суспільства та міжнародного ринку?

  • Антикорупційна політика та комплаєнс: що потрібно для більш ефективного запобігання корупції?

Учасники: 

  • Крістіна Квін, Тимчасова повірена у справах США в Україні (онлайн);
  • Джеймс Род-Мур, перший секретар з політичних питань, Посольство Великої Британії в Україні (онлайн);
  • Олександр Завітневич, Голова Комітету ВРУ з нацбезпеки, оборони і розвідки;
  • Світлана Панаіотіді, заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (онлайн);
  • Юрій Гусєв, Генеральний директор ДК “Укроборонпром” (онлайн, участь підтверджується) або Мустафа Найєм, заступник Генерального директора з управління активами ДК “Укроборонпром”;
  • Олена Трегуб, виконавча директорка НАКО;
  • Гліб Канєвський, голова експертної організації StateWatch;
  • Олександр Лисенко, незалежний експерт з корпоративного управління.

Модератор: Браян Боннер, головний редактор KyivPost.

Прес-конференція відбудеться в інформаційній агенції УНІАН за адресою вул. Хрещатик 4, м. Київ. До заходу можна долучитися офлайн чи онлайн. Зареєструватися до участі в заході можна за цим посиланням.