Повернутись до новин
15 лютого, 2022
Секретна програма розвитку виробництва боєприпасів завершилася численними судами та кримінальними справами - НАКО
Державні оборонні заводи не змогли витратити бюджетні кошти на запуск сучасного виробництва боєприпасів різного калібру. Через це уповноважений урядом Український центр “Безпека” намагається повернути з останніх через суди більше одного мільярду гривень.
Про це повідомляє НАКО із посиланням на реєстр судових рішень та письмові відповіді Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, яке відповідальне за модернізацію ОПК. 
Державне підприємство "Український центр “Безпека”, яке є єдиним розпорядником бюджетних коштів на програми модернізації ОПК та створення боєприпасів, з 2018 року ініціювало суди проти державних оборонних заводів на суму 1,07 млрд грн
“Таким чином, уряд не зміг запустити вчасно заплановані лінії виробництва боєприпасів, на які виділив кошти”, - повідомляють у НАКО. 
Програма розвитку боєприпасів є таємною, і тому фактично неможливо провести незалежну оцінку результативності такої програми. Лише через судові справи можна побачити провал модернізації вітчизняного ОПК.       
“Основною причиною невикористання коштів стало невиконання підприємствами-виконавцями державного оборонного замовлення своїх зобов'язань за контрактами,” - повідомили у Міністратегпромі на уточнюючий запит НАКО.
Серед найгучніших справ проти оборонних заводів експерти виокремили наступні. Зокрема, державне підприємство “Спецоборонмаш”, яке виготовляє  спорядження для бойових ракет, повернуло УЦ “Безпеці” 13,7 млн грн, які мали витратити на модернізацію виробництва. А Львівський бронетанковий завод повернув 3,3 млн грн. 
Також триває суперечка УЦ “Безпека” з виробником бойових ракет державної компанією “Артем”, яка має повернути 453,9 млн грн. Ці кошти компанія не змогла вчасно витратити на оновлення власної виробничої лінії.  
Ця суперечка виникла ще під час виконання контрактів 2017 року. За даними НАБУ, тоді директор державного підприємства “Безпека” вступив у змову із чиновниками Мінекономіки, щоб залучити іноземну компанію Gray Fox Logistics для поставки стратегічно важливої лінії для виготовлення снарядів калібру 152 і 155 міліметрів. Державна холдингова компанія “Артем” внесла предоплату у розмірі 217 млн грн, проте обладнання  так і не отримала.

Резонансні справи Українського центру “Безпека” з виробниками озброєння за бюджетні кошти

У 2021 році один позов УЦ “Безпека” з вимогою повернути 170 млн грн був спрямований до Південного машинобудівного заводу імені Макарова, який виробляє ракетно-космічне техніку. Ще два позови на загальну суму 183 млн грн — до Павлоградського хімічного заводу, виробника вибухових речовин і ракетного палива.   
У НАКО рекомендують Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості вжити заходів щодо підвищення ефективності програми модернізації ОПК. А саме: 
1. Знизити рівень секретності закупівель в рамках бюджетної програми модернізації ОПК, з метою забезпечити принцип конкурентності та прозорості на торгах. 
2. Запровадити щоквартальне звітування Мінстратегпрому за результатами виконання показників програм створення боєприпасів та модернізації ОПК.  
Раніше НАКО повідомило про те, що Мінстратегпром виконав програму модернізації оборонного комплексу лише на 9% запланованих видатків у 2021 році.
Фото - з сайту Львівського бронетанкового заводу