Повернутись до новин
15 березня, 2019
Щоквартальне засідання НАКО №11: Комітету представили підсумки Запитальника
13-15 березня 2019 року у Києві відбулося 11-те Щоквартальне засідання НАКО. Цього разу у ньому взяли участь, зокрема, і представники програми Transparency International Defence and Security: директор TI DS Стів Френсіс та менеджерка програм у Європі TI DS Кароліна МакЛахлен.

Разом із членами Комітету вони обговорили випуск майбутнього дослідження, корупційний скандал навколо державного підприємства Укроборонпром і підсумки Запитальника до кандидатів у Президенти. Результати Запитальника було презентовано у прямому ефірі під час унікального ток-шоу за участі представників НАКО та кандидатів у президенти чи їхніх представників. Раніше НАКО представили запитальник 44 кандидатам та підготували веб-сайт з їх відповідями. 16 кандидатів відповіли на цей Запитальник. Один пообіцяв надати відповіді але цього не зробив, 27 (включно з чинним Президентом) взагалі не відповіли.

Тривожним є низький рівень розуміння питань корупції в обороні, що витікає з великої кількості наданих відповідей, які були доволі загальними, неоднозначними чи взагалі не відповідали темі. У контексті розслідування випадків корупції в обороні командою Бігус.інфо, Комітет наполягає на необхідності впровадженні стандартів корпоративного управління ОЕСР, а також на незалежності Наглядової ради, у тому числі від Президента. Комітет також затвердив публікацію двох досліджень: “Корупційні схеми із нерухомістю у секторі оборони України” та “Реформування системи Державного оборонного замовлення”.

Публічна презентація цих досліджень планується у найближчі місяці. Низку зустрічей було проведено в рамках щоквартальних зборів комітету. Члени НАКО зустрілися із новопризначеним заступником Секретаря Ради національної безпеки та оборони Сергієм Кривоносом та його командою. Учасники зустрічі домовилися про співпрацю з метою зниження корупції в обороні.

Представники НАКО також відвідали посольства Великої Британії та Данії, Данське агентство з міжнародного розвитку (DANIDA), а також зустрілися з новопризначеною головою Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Екою Ткешелашвілі. Паралельно з цим відбулася зустріч із головою Наглядової ради Укроборонпрому Михайлом Згуровським та першим заступником гендиректора концерну Сергієм Омельченком.