Повернутись до новин
16 жовтня, 2018
За два роки Міноборони збудувало для військових один будинок на 70 квартир
На фото: будинок у Кропивницькому на вул. Попва 16/17, збудований коштом Міноборони України
 
Громадське TB завітало на прес-конференцію НАКО, де Комітет презентував дослідження корупційних ризиків та неефективності в управлінні системою забезпечення військовослужбовців ЗСУ житлом. Нижче пропонуємо ключові меседжі, на які звернули увагу журналісти Громадського TB.
 
  • 1 мільярд 247 мільйонів гривень - таку суму упродовж двох останніх років виділили з державного бюджету на програму забезпечення житлом військовослужбовців: йдеться про будівництво власного житла, реконструкцію будівель, придбання житла та грошову компенсацію.
  • За цей час збудували один будинок на 70 квартир у Кропивницькому та реконструювали одну будівлю на 4 квартири (про це під час брифінгу з нагоди презентації звіту НАКО повідомив член рахункової палати України Ігор Яремчук). Яремчук зазначив, що впродовж 2-х років міністерство оборони планувало будувати власне житло, натомість — закуповували вже готові квартири.
Серед причин:
  • гроші не передбачались у необхідній кількості;
  • гроші не використовувались згідно плану.
Причина повільного будівництва - у складнощах із освоєнням коштів, - пояснює керівник головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ Юрій Липко. Він наголосив, що відомство чекало спеціального рішення Кабінету міністрів України для використання грошей. На це, за словами Липка, пішло близько 6 місяців. «Сьогодні такі положення скасовані. Міністерство оборони є розпорядником грошей і нам достатньо наказу міністра оборони задля того, аби почати використовувати кошти», —  зазначив керівник ГоловКЕУ. За інформацією Липка, впродовж 2018-2019 років Міністерство оборони планує збудувати 49 будівель на 1061 квартиру та 281 кімнат гуртожитків. Липко наголосив, що Міністерство включило рекомендації НАКО у нову концепцію, згідно з якою військовослужбовцям виділятимуть тимчасове житло (на час будівництва), надаватимуть компенсацію за оренду житла, а також надаватимуть одноразову грошову допомогу. Станом на початок 2018-го у черзі на житло знаходиться понад 47 тисяч військовослужбовців. Джерело: https://hromadske.ua/posts/za-dva-roky-minoborony-zbuduvalo-odyn-budynok-dlia-viiskovykh