Повернутись до новин
22 лютого, 2022
Українські ветерани візьмуть участь в міжнародних спортивних змаганнях Invictus Games

Цього року 20 українських військових і ветеранів, які отримали поранення на війні, поїдуть в Нідерланди для участі в міжнародних спортивних змаганнях Invictus Games. 

Про це розповіла команді  “Східного Флангу” Вікторія Дворецька -  керівниця ветеранського відділу фонду "Повернись живим".

Матеріал вийшов у рамках програми "Східний фланг" - спільного проєкту Цензор.НЕТ та Незалежної антикорупційної комісії (НАКО).

Вони представлятимуть Україну у 8 видах спорту. Зокрема, у плаванні, бігу, штовханні ядра, стрільби з лука, і власне баскетболі на візках на тренування з якого ми й потрапили.

Зараз перед військовослужбовцями стоїть ще один виклик - проблеми з логістикою і забезпеченням.

"Візки, на яких тренується збірна, нам передала дружня команда з іншої країни. Усі вони - одного розміру і не відповідають стандартам. Але зараз ми чекаємо від Міністерства (у справах ветеранів, - ред.) закупівлі нових візків. І в таких ситуаціях ми – заручники, бо хлопці зараз тренуються на таких візках, старіших моделей, коли вони полетять в Гаагу, там будуть зовсім інші візки, вони їх побачать вперше, а до них теж треба звикнути", - наголошує Дворецька.

Про аналогічні проблеми також повідомив  тренер збірної з баскетболу на візках, Тарас Шпук.

“У команді Сполучених Штатів катаються хлопці, які грають в NBA. Вони катають у Першій лізі США. А в Україні немає жодної ліги. І найбільша проблема: нашим  хлопцям немає локально де зібратися, покатати по двоє-троє, через брак часу та відсутності візків. Ба більше, візки сучасні візки в Україні неможливо замовити”". 

У вересні минулого року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про забезпечення безперервності підготовки збірної України до участі у міжнародних спортивних змаганнях “Ігри Нескорених-2022”.

Ухвалення проєкту закону в цілому дасть можливість закріпити на законодавчому рівні спортивні змагання як вид реабілітації й дозволить Міністерству у справах ветеранів фінансувати спортивні активності військових і ветеранів з пораненнями за окремою статтею бюджету.

У майбутньому, як кажуть у Мінветі, з’явиться можливість створити осередки ветеранського спорту у регіонах і фінансувати їх. Але поки спортсменам-ветеранам допомагають громадські організації, спонсори та фонд "Повернись живим".