Повернутись до новин
4 квітня, 2022
Зеленський має негайно підписати закон про воєнних злочинців № 2689
Євромайдан SOS та низка громадських організацій закликають Президента України Володимира Зеленського підписати закон про воєнних злочинців № 2689, який дозволить покарати російських військовослужбовців, винних у воєнних злочинах на території України. У тому числі — за злочини, які були вчинені проти мирного цивільного населення у Ворзелі, Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших містечках Київської області.
“Росія умисно не давала дозволів Міжнародному комітету Червоного хреста на відкриття гуманітарних коридорів для безпечної евакуації людей. Фактично, російська армія ізолювала мешканців цих населених пунктів та застосувала терор проти мирного цивільного населення - позасудові розстріли, катування, згвалтування, насильницькі викрадення тощо”, — написала на своїй Фейсбук-сторінці голова правління "Центру громадянських свобод" Олександра Матвійчук.
За її словами, Міжнародний кримінальний суд не може охопити весь масив вчинених міжнародних злочинів і розглядає справи про найтяжчі міжнародні злочини у випадках, коли держава “не спроможна” здійснити розслідування таких злочинів або свідомо “ухиляється” від цього. Тож тисячі виконавців, які вчиняли ці злочини своїми руками, лишаються на відповідальності національних органів розслідування та суду.
Відтак, для покарання злочинців слід застосовувати національне законодавство. “Проте, у Кримінальному кодексі України досі немає відповідальності за злочини проти людяності, а воєнні злочини виписані так недолуго, що цю кваліфікацію майже неможливо застосувати на практиці”, — зауважила вона. І додала, що терміну давності не мають тільки міжнародні злочини, тож зволікання із вирішенням цієї проблеми на національному рівні — прямий шлях до безкарності.
Саме законопроект №2689 розроблений за ініціативи Центру громадянських свобод та платформи "Правозахисний порядок денний" спрямований на вирішення існуючої прогалини. Адже він надає правові інструменти державі для притягнення воєнних злочинців до відповідальності. Ці зміни до Кримінального кодексу тим більше важливі у разі успішної реалізації анонсованої Президентом України ідеї щодо створення міжнародного гібридного трибуналу, підкреслила Олександра Матвійчук.
Євромайдан SOS та громадські організації, які підписалися під зверненням, нагадують, що закон про воєнних злочинців № 2689 лежить на підписі Президента України із червня 2021 року. І Володимир Зеленський має підтвердити рішучість свого наміру переслідувати воєнних злочинців простою дією — негайно підписати цей законопроект.
Крім того, організації закликають український парламент невідкладно ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Звернення підтримали:
Центр громадянських свобод
Трансперенсі Інтернешнл Україна
Кримський центр ділового та культурного співробітництва "Український дім"
ГО “Культура проти хамства”
Українська Гельсінська спілка з прав людини
Крим SOS
ГО "Громадське телебачення"
Вокс Україна
ГО “МАРТ”
Регіональний центр прав людини
ГО «Коаліція дієвців культури»
Благодійний фонд "Мистецькі надра"
Центр політико-правових реформ
One Philosophy / WeAreUkraine.info
Український кризовий медіа центр
Центр прав людини ZMINA
ГО “Центр досліджень правоохоронної діяльності”
ГО Центр “Соціальна дія”
ГО “Українська гільдія режисерів”
Громадська мережа публічного права та адміністрації UPLAN
Об’єднання родичів політв’язнів Кремля
Центр громадянської просвіти “Альменда”